Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2008

Peperiksaan atau Ujian?

Baru-baru ni, sepupu saya, Balqis , 5 tahun , berasa pelik sangat kerana kehadirannya ke Taski amat penuh dalam minggu itu.Kebiasaannya , dalam seminggu, dia akan ponteng dua atau tiga hari.
Tapi , minggu tersebut, dia hadir penuh.Tertanya-tanya dibuatnya dan yang dia rasa bertambah pelik, cikgu tidak mengajar minggu tu.Sebaliknya, dia sering peroleh kertas dan perlu siapkan tugasan tersebut. Balqis balik ke rumah dan bercerita kepada saya, sayabertanya apa yang berlaku, exam ke? Gelak besar ibunya...memang sah, dia exam.
Isunya, peringkat tadika lagi , sistem pendidikan negara kita ialah berdasarkan peperiksaan. Ilmu yang diperoleh dinilai dengan ujian atas paper.
Teringat satu peristiwa di sebuah kolam renang , ketika itu, saya tengah menanti sahabat saya untuk berenang bersama-sama.Pada masa yang sama, ada beberapa adik-adik tadika bersama gurunya tengah menunggu jurulatih renang mereka .Pelajar perempuannya dok lah speaking bercerita tentang pengalaman mereka pernah hadir ke kolam t…

Penghargaan

Assalamualaikum...pembuka tulisan.

Lama sgt dah tak menulis dan bercerita kat blog ni. Tak nyempat2. MAaf ye Kedamaian Jiwa.
Sibuk sungguh dgn Urusan Baktisiswa MAsyarakat Islam KEMBOJA ISIUKM... 28 April ni dah final exam. TApi belum final Sem.Harap2 dapat lah abes tahun ni jugak.Insya Allah.

Baru-baru ni wat konsert amal kat pkns
alhamdulillah mendapat sambutan. walaupun hujan...tapi ramai jugak pengunjung yang datang melihat konsert tersebut. Thanks a lot to Far East, Saff One, Devotees dan As-Saufee.
Tak Lupa juga UStaz Azhar sekeluarga , EZ QUrban sdn bhd dan Mak sekeluarga.
oh ya.En Zamani, Little Caliph, thanks A Lot.

Kepada Suma Jawatankuasa Baktisiswa, terima kasih menjayakannya.
teruskan usaha kita di KEMBOJA nanti