Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2008

Hari Raya Aidil Adha 1429 H

tak lama lagi nak sambut hari raya haji @ aidil adha...terasa begitu cepat masa berlalu.. kenangan hari raya aidilfitri masih tak surut lagi...ibadah berpuasa dah berlalu.Tiba pula ibadah Qurban.
Tahun ni sambut di kemboja.Bersama-sama dalam misi pengagihan daging qurban kepada umat Islam yang memerlukan.
Sementara itu, di tempat kerja ni, busy dengan menguruskan penyertaan ibadah Qurban.. banyak persoalan yang timbul dan Alhamdulillah...kesedaran tentang ibadah Qurban bertambah di kalangan umat Islam kini.
Pelbagai latar belakang peserta yang menyertai.sering diisukan bolehkah ibadah qurban di ganti dengan aqiqah?
hmmm....Aqiqah berbeza dengan Qurban.

Apakah yang dimaksudkan dengan ibadah aqiqah?Aqiqah dari sudut bahasa, Aqiqah diambil dari perkataan Aqqa, iaitu memotong atau membelah. Pendapat lain pula menyatakan, aqiqah ialah nama kambing yang disembelih untuk kepentingan bayi. Ini kerana, kambing itu dipotong dan dibelah-belah. Selain itu, ada juga yang berpendapat, aqiqah itu ialah, …

birthday aqilah

25 hb 11 2008, birthday Aqilah Ahmad Rostam ,staff kira lembu dan kambing (unta belum lagi).
Meriah giler, bos tak masuk ofis ri ni, masuklah tapi lewat petang. Jadi bagi meraikan harijadinya, satu gambar berfoya-foya telah diambil.
Oh, disebabkan bos besar tak de, "bos" kecik ada sebab bos besar pergi outstation, maka gambar ni diambil.

staff kira kambing dan lembu yang bahagia. baru lepas sarapan waktu ni. sian bos Atam.
Bos Atam takde dalam gambar. harharhar. Bos, aktiviti ni sebelum jam 9 pagi. Ofis kita beroperasi jam 9 pagi. Wah, betapa mantapnya staff kira lembu dan kambing ni dalam menepati waktu. Harharhar.

WANITA sanggup BERMADU?

"Awak sudi jadi isteri kedua saya?" tanya Fikri tegas dan yakin.Tiba-tiba mata Fatimah merah, air mata mula bergelinang di kelopak bawah."Tak sangka awak sudah beristeri! Awak jahat! Sanggup mempermainkan hati saya. Awak ingat saya tiada maruah? Hah!" pekik Fatimah dengan suara tersekat-sekat.Mata Fikri liar melihat kiri kanan, mungkin ada sesiapa yang memandang perlakuan dia dan Fatimah. Bukan takutkan pandangan manusia, tetapi lagak Fatimah langsung tidak selari dengan penampilannya."Saya ingat kita lama berkawan, awak masih bujang. Tapi rupa-rupanya� Fatimah mula sebak."Tak. Maksud saya�""Sudah! Jangan bermulut manis lagi. Cukup!" potong Fatimah dengan kasar."Awak nampak macam alim, tapi sanggup menipu saya. Dan awak sanggup melamar saya menjadi isteri kedua awak. Awak ingat saya ni siapa?" suaraFatimah semakin tinggi, setinggi egonya.Fikri diam seribu bahasa. Dia sudah tahu `Fatimah' di sebalik Fatimah yang dia kenal selam…

hmm..

hari ni hari ketiga di pejabat ... mula masuk sejak Jumat 21 nov 08, (usai exam kepimpinan dan kemahiran interpersonal)..

kalau diikutkan dah kira merdeka, tapi..kajian kes tak siap dan tak bentang lagi. Kira lepas 28 hb nov 08, barulah kira merdeka. huhuhu. belum lagi.

Hari ni kira kerja setengah hari je tapi lepak lama kat pejabat nak siapkan kajian kes... lagipn kat umah takde tv.hehe. rindu pulak nak tgk Sponge Bob Seluar Petak. Puteri salju Malaysia pun dah terepas beberapa episod. Ish3x. Kuat betul tgk tv. Ni belumada astro lagi. alhamdulilah tak de astro. kalu tak...tak tau lah. hehe.

hmmm... nak sambung kerja semula.

rezeki

hujan dah turun...Alhamdulillah. sejak kebelakangan ni, cuaca kawasan bangi kajang sentiasa mendung dan hujan. Tapi, semua adalah rezeki.
Bila citer pasal rezeki, setiap manusia ni ada rezeki masing-masing yang Allah s.w.t telah tetapkan. Baru -baru ni ada interview kerja. Dari pagi dah siap nak pergi, interviewnye jam 1.30 ptg.
- potong citer jap-
sebelum g interview, dah bincang dgn mak abah , makcik2 , pendapat mereka tentang kerja tu.
1. tgk waktu kerja..hmm time 3ptg sampai 1 pagi(setiap hari)
2.cepat tak naik pangkat..mcm materielistic je, tapi kena lah demand ,takkanlah nak stay kat satu tahap tanpa perubahan.Cukup merugikan.
3. Kata hati...tak tenang dan tak senang sejak di panggil interview.
-sambung story-
malam sebelum tidur wat solat hajat, moga diberi petunjuk..esoknye, masa nak ke bangunan tu, naik teksi sebb dah penat berjalan. Dalam teksi , borak2 dgn pakcik tu, dia pun bukak lah citer pengalaman dia kerja dgn syarikat tertentu selama 15 tahun, gaji mmg besar rm8000.00 (WOW!) …

untuk temanku, Sa'adiah

Hari ini kau melangkah pergi..
Jauh ke sana dengan Malaysia airlines(mahal tu)
walau kita hanya dipisahkan dengan laut China selatan,
tapi entah bila kan ketemu lagi....
(lagipun tiket flight mahal jugak walaupun caj bahan api dah takde)

Hari ini kau melangkah pergi...
Meninggalkan kenangan yang sering kita kongsi,
Gelak tawa yang sering kau hadiahi,
Tatkala aku menangis sepi,(ibah juga),
Nasihat yang kau dorongkan,
Tatkala aku dalam kemarahan.
Panah petir yang sering kau terima dariku,
Kau terimanya dengan senyuman,
Dan kadangkala kau simpannya dengan tangisan,
Semua itu indah sekali,
Hubungan yang dibina sewaktu mula berjuang di Bumi UKM tercinta,
Hubungan yang dititip sewaktu sama- sama meneguhkan Iman dan Islam dalm diri.

Hari ini kau melangkah pergi...
Entah bila ketemu lagi,
(kecuali lah awak kahwin dengan orang semenanjung-AMIN!!!)
Biar masa yang menentukan tarikhnya,
Hanya Tuhan yang mengatur perjalanan pertemuan kita.

Hari ini kau melangkah pergi...
Dari KLIA ke Lapangan Terbang MIRI,
(jangan…

Ayam berempah...

Alhamdulillah, dah cuba dah resepi ayam berempah yang saya pernah upload kat entri sebelum ni. hehe, kenalah cuba dulu ..ye tak?
Sedap. Dan sesiapa yang memang minat ayam goreng berempah, saya galakkan untuk mencuba kedua-dua resepi tersebut. Tips yang penting sewaktu blender bawang , blender dengan minyak. agar perapan tu tak berair sangat.

Kelmarin , saya buat burger sendiri. Gara- gara tengok rancangan Rachel Ray di NTV7.
Sedap. (Puji sendiri ..sape lagi nak puji,teruk betul) ..masa tengah sibuk siapkan burger sendiri, time tu berita mengenai Wanita Pertama U.S, isteri Obama(tak ingat nama).. saya jerit kat dapur bagi tau mak, " Mak , pas ni Sarah pulak jadi Wanita Pertama "..balas mak saya, " YA! wanita pertama dalam rumah ni yang buat burger sendiri. mak percaya. tapi kalu Wanita pertama Malaysia atau U.S , berjanggutlah menunggu Sarah punya angan- angan"...Hehhe- Bapak saya gelak je. Anak nye kuat berangan tapi ada usaha.
Tapi yang penting, saya buat burger sendi…