Skip to main content

Masakan yang mudah dan simple! SEDAP!

Hujung minggu ni selain dipenuhi dengan menyiapkan kuih muih, sempat juga menonton Ala Carte NTv7, utk dapatkan resepi yang baru. Ada beberapa resepi di bawah ni utk dikongsi bersama dan amat mudah untuk disediakan.



1. Heavy Load Milk Shake



bahan2-



Chocolate ( yg biasa -biasa di makan tu mcm van houten , cadburry..terpulang asal halal )

Ais Cube ( Defrost sekejap.If guna yg terus keluar dari peti ais boleh menyebabkan blender rosak)

Aiskrim ( ikutlah nak perasa apa..tapi disyorkan Choc.)

Fresh Milk



Blendkan semua yang diatas ( macam buat ice blended) then hiaskan dengan wafer dan

whipping cream





2. Seafood Bread Toast

- act tak ingat nama dia tapi ni bagi nama sendiri asal senang nak faham dan ingat.hehe-



bahan2 nye :



Bawang besar, bawang putih , daun leek @ daun bawang pun ok - cincang

isi ikan

isi udang

basil

oregano

cream

parmessan cheese

garam

black pepper

ROTI - mesti lah because dia watak utama.Dicdgkan guna Roti Perancis

Mozarella Cheese



Cara nye - bahan yang dicincang ditumis sehingga naik bau. masukkan isi ikan dan isi udang.

kemudian oregano dan basil. selepas itu , masukkan cream dan sedikit parmessan cheese utk menjadikan lebih rasa berlemak. jangn lupa Garam dan black pepper jika ingin kan sedikit pedas.



Selepas itu, roti boleh di dressingkan dgn sedikit olive oil @ minyak zaitun .
bahan yang dimasak tadi diletak atas roti dan taburkan sedikit mozarella cheese.
Kemudian bakar. Cheese cair, sudah boleh dimakan.



- Mudah kan? ada lagi satu resepi juga menggunakan roti dan amat senang utk dibuat.-

3. My Mini Pizza ( ni saya punya sendiri)

bahan2:

Roti - guna gardenia atau ape2 sahaja roti yang sandwich. lagi murah lagi sedap.

Sosej/ daging cincang/ udang - rebus atau masak dulu

Lada benggala/ Cili Cameron - potong kiub

Bawang Besar - hiris bulat

Cendawan Butang

Sayur Campur

Oregano

Basil

Sos cili

sos Tomato

Mayonis

Mozarella Cheese


cara2nye-


Atas roti tu....pipekan sos cili, sos tomato dan mayonis. taburkan sayur campur, daging,

cendawan butang, bawang besar, oregano dan basil. Kemudian taburkan Cheese dan bakar.

Cheese cair tanda pizza awk dah siap. Nyum Nyum


Kan senang! hehe. If takde Oven, leh masak atas kuali, gunakan api yg perlahan, tutup roti
dgn tudung periuk.






Comments

Robihah Radzak said…
waa..menarik ni..boleh buat nanti :P
rimbunanHati said…
nanti dah buat jemputlah saya. hehehe. brg2 dia suma leh dapat kat pasaraya.

Popular posts from this blog

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Bebola daging masak sos hitam. Yummy!

Hobi terbaru saya sekarang ialah menggunting resepi dari majalah. Hahahaha. Hobi tambahan. Oh ye, mug saya dari Vietnam yang ori punya sudah sampai...mug vietnam yang hari tu,kata pakcik saya bukan ori...diimport dari negara lain dan dijual di Vietnam. Senyum lebar saya macam ni (^______________^ )bila dapat mug. Hahaha...terima kasih..terima kasih buat yang sudi menghadiahkan kepada saya. Nak makan apa? cakap je..nanti saya masakkan. hehehe.


Bebola daging sos hitam

Berbalik kepada hobi terbaru saya, sebelum resepi-resepi tu digunting, saya belek dulu dan kaji bahan-bahannya..boleh agak kesedapan dan keharumannya berdasarkan bahan yang digunakan. mmmm, aromanya...harum! Jadi, resepi yang digunting hanya resepi tertentu yang saya jumpa dari majalah-majalah yang kami beli. Tak banyak sangat pun majalah yang saya beli...sekarang baru mula koleksi mengumpul resepi dari majalah ni.

Hari ini, Isnin, 4 Julai...2011, saya masak bebola daging masak sos hitam. Rujukan utama saya berdasarkan salah …