Sunday, January 18, 2009

Masakan yang mudah dan simple! SEDAP!

Hujung minggu ni selain dipenuhi dengan menyiapkan kuih muih, sempat juga menonton Ala Carte NTv7, utk dapatkan resepi yang baru. Ada beberapa resepi di bawah ni utk dikongsi bersama dan amat mudah untuk disediakan.



1. Heavy Load Milk Shake



bahan2-



Chocolate ( yg biasa -biasa di makan tu mcm van houten , cadburry..terpulang asal halal )

Ais Cube ( Defrost sekejap.If guna yg terus keluar dari peti ais boleh menyebabkan blender rosak)

Aiskrim ( ikutlah nak perasa apa..tapi disyorkan Choc.)

Fresh Milk



Blendkan semua yang diatas ( macam buat ice blended) then hiaskan dengan wafer dan

whipping cream





2. Seafood Bread Toast

- act tak ingat nama dia tapi ni bagi nama sendiri asal senang nak faham dan ingat.hehe-



bahan2 nye :



Bawang besar, bawang putih , daun leek @ daun bawang pun ok - cincang

isi ikan

isi udang

basil

oregano

cream

parmessan cheese

garam

black pepper

ROTI - mesti lah because dia watak utama.Dicdgkan guna Roti Perancis

Mozarella Cheese



Cara nye - bahan yang dicincang ditumis sehingga naik bau. masukkan isi ikan dan isi udang.

kemudian oregano dan basil. selepas itu , masukkan cream dan sedikit parmessan cheese utk menjadikan lebih rasa berlemak. jangn lupa Garam dan black pepper jika ingin kan sedikit pedas.



Selepas itu, roti boleh di dressingkan dgn sedikit olive oil @ minyak zaitun .
bahan yang dimasak tadi diletak atas roti dan taburkan sedikit mozarella cheese.
Kemudian bakar. Cheese cair, sudah boleh dimakan.



- Mudah kan? ada lagi satu resepi juga menggunakan roti dan amat senang utk dibuat.-

3. My Mini Pizza ( ni saya punya sendiri)

bahan2:

Roti - guna gardenia atau ape2 sahaja roti yang sandwich. lagi murah lagi sedap.

Sosej/ daging cincang/ udang - rebus atau masak dulu

Lada benggala/ Cili Cameron - potong kiub

Bawang Besar - hiris bulat

Cendawan Butang

Sayur Campur

Oregano

Basil

Sos cili

sos Tomato

Mayonis

Mozarella Cheese


cara2nye-


Atas roti tu....pipekan sos cili, sos tomato dan mayonis. taburkan sayur campur, daging,

cendawan butang, bawang besar, oregano dan basil. Kemudian taburkan Cheese dan bakar.

Cheese cair tanda pizza awk dah siap. Nyum Nyum


Kan senang! hehe. If takde Oven, leh masak atas kuali, gunakan api yg perlahan, tutup roti
dgn tudung periuk.






2 comments:

Robihah Radzak said...

waa..menarik ni..boleh buat nanti :P

rimbunanHati said...

nanti dah buat jemputlah saya. hehehe. brg2 dia suma leh dapat kat pasaraya.