Tuesday, February 3, 2009

Stuffed Chicken



Baru-baru ni dapat resepi baru,stuffed chicken.Itupun tgk kan Tv. Simple,senang dan sedap tgk chef tu buat..so try jugak buat sendiri. hasilnye macam di atas cuma ade beberapa saya ubah sikit ikut tekak melayu.

Stuffed Chicken

Ayam ( 4 bahagian) - boneless..nak daging je
Perap daging ayam dengan garam dan black pepper dan sos tiram sebagai perasa.

Bahan-bahan yang hendak dibalut dengan ayam -
  • bread crumb atau roti yang dikisar
  • Cendawan shitake (jika minat)
  • Bawang besar, bwg putih
  • Cream masakan
  • parsley
  • basil

Bahan- bahan diatas dikisar bersama..selepas itu balutkan bahan tersebut dgn daging ayam dan ikat daging ayam tu. Kira macam buat daging ayam berinti.

Selepas itu, daging tersebut digrill sampai masak.Mudahnye masak atas kuali dgn sedikit minyak.

Kuahnye:

  • Bawang besar, bawang putih cincang
  • Sos Speghetti
  • Sos cili
  • Sos tomato (jika minat masam)
  • Black pepper
  • garam
  • stok ayam

Tumis bawang sehingga wangi, masukkan sos speghetti dan bahan-bahan lain..kacau hingga pekat.

hidangkan bersama daging ayam tadi.





No comments: