Skip to main content

Johor ...singgah selalu

Kursus asas Teknik Al-Baghdadi baru-baru ni pada 21 jun 09 di UTM,Skudai,Johor. Bersama Ustaz Jalal, C.me, Faizal dan Aqilah...kami bertolak jam 3 pagi dari Gombak.

Tiba di UTM ...lebih kurang jam 8 pagi...sediakan tempat utk kursus ...dan bermulalah kursus asas Teknik Al-Baghdadi pada jam 9 pagi.

Kursus tamat jam 1.00 petang..selepas mengemas barang..kami bertolak ke Danga Bay. Hohoho. Excited sgt sebab akhirnya dapat melihat Danga Bay. Tak pernah sampai walaupun sering juga ke JB.hehe. Makan tengah hari di Restoran Singgah Selalu..(oh! ni lah yang keluar kat jalan-jalan cari makan tu). Tengah hari tu..saya menikmati Ikan Asam Pedas.Boleh tahan.

saya, C.me(pakcik sy), faizal , Aqilah - selepas kekenyangan

Selepas makan -makan... C.Jalal bawa kami bersiar -siar di kawasan Danga Bay. Nampaklah Singapura...(oh!dekat je). Singgah di tepi jalan..membeli makanan laut..sebagai buah tangan keluarga. Baru naik dari laut..fresh..ada kupang,lokan,ketam dan pisau lipat. Sebab suka sangat makan Makanan laut ni...saya beli Lokan sekilo-RM 2. dan Kupang seplastik - 2kg -RM 5.

Sewaktu membeli Kupang

Johor memang terkenal dengan Kupang. Setiap kali MAHA atau pameran makanan Halal, saya takkan lepaskan peluang mengunjungi gerai atau booth Negeri johor untuk mendapatkan Kupang. Walaupun selalu juga membeli di Pasar Borong..tapi dah hobi.nak wat macam mana.



atas ~Lokan -RM 2 sekilo bawah~ Pisau lipat -RM 7 sekilo ,

selalu kupang saya masak berlada ..tapi untuk kali ini..disebabkan dengan cengkerang nya ada sekali...saya masak Speghetti Makanan laut. Dengan rencahnya Udang dan Kupang. Mak bercerita..selalu bila makan kat Johor masakan Kupang ni selalu masin. Tapi yang saya masak ni tak masin..nak bagitau sedaplah tu.Hehehe. Puji berlapik.

Lokan pula tak pernah cuba..ini kali pertama...jadi rebus je lah. Rasanya suma manis. Pertama fresh..kedua fresh..ketiga pun fresh juga. apa pun..suma ahli keluarga saya dapat menikmati makanan laut ini bersama.

Pulang dari Johor jam 4 petang...sampai di Gombak jam 9 malam. Kononya malam tu ada rancangan nak keluar..tapi kepenatan yang amat sangat...jam 11 malam dah tidur.
Alhamdulillah..perjalanan berjalan lancar dan berakhir dengan tenang.

Selepas ini...Kursus asas teknik al-Baghdadi di Ipoh , Perak pada 28 jun 2009. Tapi saya tak dapat menyertai kerana urusan pendaftaran master saya. Insya Allah ..lain kali.


Comments

Popular posts from this blog

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Bebola daging masak sos hitam. Yummy!

Hobi terbaru saya sekarang ialah menggunting resepi dari majalah. Hahahaha. Hobi tambahan. Oh ye, mug saya dari Vietnam yang ori punya sudah sampai...mug vietnam yang hari tu,kata pakcik saya bukan ori...diimport dari negara lain dan dijual di Vietnam. Senyum lebar saya macam ni (^______________^ )bila dapat mug. Hahaha...terima kasih..terima kasih buat yang sudi menghadiahkan kepada saya. Nak makan apa? cakap je..nanti saya masakkan. hehehe.


Bebola daging sos hitam

Berbalik kepada hobi terbaru saya, sebelum resepi-resepi tu digunting, saya belek dulu dan kaji bahan-bahannya..boleh agak kesedapan dan keharumannya berdasarkan bahan yang digunakan. mmmm, aromanya...harum! Jadi, resepi yang digunting hanya resepi tertentu yang saya jumpa dari majalah-majalah yang kami beli. Tak banyak sangat pun majalah yang saya beli...sekarang baru mula koleksi mengumpul resepi dari majalah ni.

Hari ini, Isnin, 4 Julai...2011, saya masak bebola daging masak sos hitam. Rujukan utama saya berdasarkan salah …