Skip to main content

Nasi Goreng Kampung

Hati dan perasaan ini melonjak-lonjak ingin memasak nasi goreng kampung terutama bila bahan utama nasi goreng kampung sudah diperoleh. Bahan utama dari seberang laut saya peroleh...terima kasih kepada Cik Nisa', makcik tersayang yang membawa nya dari Miri, Sarawak. Belacan Sarawak adalah bahan utama bagi saya untuk membuat nasi goreng kampung. Bagi saya, belacan yang bersih dan sedap akan menghasilkan makanan yang sedap. Lebih -lebih lagi, belacan yang saya peroleh ini adalah belacan buatan sendiri dan tidak dijual..sebaliknya untuk makan sendiri. Keluarga Cik Nisa' amat menjaga kebersihan makanan bermula dari pembuatan bahan mentahnya.



Untuk kali ini, saya kongsikan dua resepi nasi goreng kampung sesuai untuk mereka yang bujang, berkeluarga dan lapar...hehe.mudahnya..sesuai untuk semua.

Nasi Goreng Kampung

Bahan-bahan : Untuk makan seorang

2 ulas bawang putih ( diketuk)
cili api yang telah diblender ( kalau minat yang besar-besar, ketuk je..tak perlu blender)
Belacan Sarawak ( ini bahan Utama. Power punya)
2 - 3 ketul daging ayam ( bergantung pada minat nak makan berapa banyak)
Sos Tiram
sayur kangkung ( batang dan daun diasingkan)
Nasi putih
Garam
Stok ikan bilis

Hiasan :

Ikan bilis goreng, bawang goreng, daun sup/bwg

cara memasak :

Panaskan 2 sudu makan minya masak, tumis bawang putih. kemudian masukkan secubit belacan dan tumis. Jika guna belacan yang biasa ,saya dipesan, belacan tu perlu dibakar terlebih dahulu. Belacan yang dicubit berdasarkan keinginan anda juga...cubittannya setengah saiz ibu jari anda. Jika rasa kurang umph, besarkan lagi cubitan belacan tersebut.Selepas itu, tumis pula cili api, masukkan ikut tahap pedas yang diingini. Selepas naik bau ( memang bau sangat harum hingga terbersin dan terbatuk ..itu tanda belacan memang power) , masukkan daging ayam. kacau hingga daging ayam masak, masukkan sos tiram satu sudu.

Kemudian, masukkan batang sayur kangkung, setelah layu...masukkan nasi putih semangkuk kecil atau secawan 1/2. Gaul rata. Jika dilihat masakkan kering, tambah sedikit minyak. Masukkan garam dan stok ikan bilis secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan daun kangkung. kacau rata,daun layu, masak, tutup api.

Hiaslah nasi goreng kampung dengan ikan bilis goreng , bawang goreng dan daun hiasan.


Sos tiram yang digunakan bukan sahaja sebagai penambah rasa malah bertujuan untuk menghitamkan nasi goreng anda. jika terlebih sos nya..terlebih lah warna nasi anda.

Jika anda perasan, saya tidak memasukkan pak aji atau serbuk penambah rasa dalam resepi ini. Kerana memang saya tidak menggunakan alat-alat tersebut. Cukup stok ikan bilis sebagai perasa tambahan anda.


Nasi Kampung Sambal Belacan

Resepi ini sangat mudah ... seorang tauke kedai makan mengajar nya kepada emak. katanya...sedap sambal belacan, sedaplah nasi nya.

Bahan-bahan :

Sambal Belacan
Nasi putih

cara menyediakan :

Sambal belacan ditumis dengan api perlahan dan minyak yang sedikit, ( satu sudu makan ) tidak terlalu lama, hanya untuk menaikkan bau ..dan masukkan nasi putih, gaul rata. Masukkan sayur kangkung , gaul rata dan masak hingga daunnya layu. Hidangkan bersama ikan bilis goreng.Siaplah Nasi Goreng Kampung sambal Belacan.

Senang kan. Lagi senang tak payah goreng, gaul aje sambal belacan dengan nasi putih. gaul sekali ikin bilis yang telah digoreng. Hasilnya Nasi Kampung Sambal belacan.

Comments

Popular posts from this blog

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Bebola daging masak sos hitam. Yummy!

Hobi terbaru saya sekarang ialah menggunting resepi dari majalah. Hahahaha. Hobi tambahan. Oh ye, mug saya dari Vietnam yang ori punya sudah sampai...mug vietnam yang hari tu,kata pakcik saya bukan ori...diimport dari negara lain dan dijual di Vietnam. Senyum lebar saya macam ni (^______________^ )bila dapat mug. Hahaha...terima kasih..terima kasih buat yang sudi menghadiahkan kepada saya. Nak makan apa? cakap je..nanti saya masakkan. hehehe.


Bebola daging sos hitam

Berbalik kepada hobi terbaru saya, sebelum resepi-resepi tu digunting, saya belek dulu dan kaji bahan-bahannya..boleh agak kesedapan dan keharumannya berdasarkan bahan yang digunakan. mmmm, aromanya...harum! Jadi, resepi yang digunting hanya resepi tertentu yang saya jumpa dari majalah-majalah yang kami beli. Tak banyak sangat pun majalah yang saya beli...sekarang baru mula koleksi mengumpul resepi dari majalah ni.

Hari ini, Isnin, 4 Julai...2011, saya masak bebola daging masak sos hitam. Rujukan utama saya berdasarkan salah …