Skip to main content

Sos lada hitam @ chicken chop

Semakin rajin pula saya update blog saya..di bulan Ramadhan pula tu..penuh dengan resepi. Sebenarnya saya memang tengah sibuk..menyiapkan tempahan biskut pelanggan. tapi, disebabkan beberapa keadaan tertentu, yang memerlukan saya untuk berehat..maka masa rehat saya diisi dengan mencoret di blog ini.

Baru-baru ini, seorang teman dari Melaka, telah komen saya punya chicken chop. dan saya rasa sangat BAHAGIA. hahaha. komennya itu yang membuatkan saya rasa BAHAGIA. kira Chicken chop saya diterima orang lah. dan boleh dikomersialkan. tapi, kali ini saya kongsikan kuah chicken chop atau sos lada hitam di mana saya yakin inilah antara penyebab teman saya dari Melaka itu memberi respon yang memBAHAGIAKAN saya. orang lain tak komen, jadi saya tak tau nak respon macam mana. Buat En Shauqi...komen anda betul-betul memBAHAGIAKAN saya. Nanti, murah rezeki, panjang umur, saya belanja anda makan chicken chop lagi ok...tapi untuk kenduri anda, saya datang makan je. Tak terfikir la pulak nak offer sponser chicken chop. hehe

Resepi Sos lada hitam Sarah punya style :

Bawang putih
Bawang besar
(nisbah bawang besar dan bawang putih ialah 1 biji bwg besar, seulas bawang putih)
*Krim pekat
Lada hitam ( crushed black pepper)
Stok ayam
Garam

* jika tiada krim pekat, boleh gunakan susu cair. lebih murah berbanding krim pekat.

Cara-caranya :

Bawang putih dicincang halus. Bawang besar dikisar. Nasihat saya, banyakkan bawang besar untuk memaniskan sos juga memekatkan sos anda. Tumis bawang-bawang tersebut sampai wangi. Masukkan susu cair/ krim pekat. jumlah susu cair yang dimasukkan mengikut kesesuaian kepekatan kuah yang diinginkan. kacau dan biarkan ia mendidih. Kacau selalu bg mengelakkan kerak atau hangit. Masukkan lada hitam. Banyak lada hitam maka pedaslah sos juga semakin perang lah sos. Terpulang kepada anda. perasakan sos dengan garam dan stok ayam.

Selamat mencuba.jangan lupa Basmallah dan selawat sebelum memulakan kerja nada. semoga anda juga bahagia seperti saya memasak untk ahli keluarga dan teman serta membahagiakan mereka. =) senyum selalu.


Comments

Popular posts from this blog

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Bebola daging masak sos hitam. Yummy!

Hobi terbaru saya sekarang ialah menggunting resepi dari majalah. Hahahaha. Hobi tambahan. Oh ye, mug saya dari Vietnam yang ori punya sudah sampai...mug vietnam yang hari tu,kata pakcik saya bukan ori...diimport dari negara lain dan dijual di Vietnam. Senyum lebar saya macam ni (^______________^ )bila dapat mug. Hahaha...terima kasih..terima kasih buat yang sudi menghadiahkan kepada saya. Nak makan apa? cakap je..nanti saya masakkan. hehehe.


Bebola daging sos hitam

Berbalik kepada hobi terbaru saya, sebelum resepi-resepi tu digunting, saya belek dulu dan kaji bahan-bahannya..boleh agak kesedapan dan keharumannya berdasarkan bahan yang digunakan. mmmm, aromanya...harum! Jadi, resepi yang digunting hanya resepi tertentu yang saya jumpa dari majalah-majalah yang kami beli. Tak banyak sangat pun majalah yang saya beli...sekarang baru mula koleksi mengumpul resepi dari majalah ni.

Hari ini, Isnin, 4 Julai...2011, saya masak bebola daging masak sos hitam. Rujukan utama saya berdasarkan salah …