Tuesday, December 28, 2010

Ice Cream Cake!


Emmmm, sedapnya kek ais krim. Cerita bermula, satu hari pulang dari Kuantan, bersama-sama Ayah Tam, Mama Tam, Cinta dan teman baik saya, Fura ke Kuala Lumpur. Ayah Tam tanya, sedapnya kalau dapat makan kek ais krim...eh, bukan tanya, luahkan. dan diri ini juga....emmm teringinnya nak buat kek ais krim. Maka di situlah bermula keterujaan membuat kek aiskrim. Dan hari ini, kek aiskrim dah siap, dan sudah licin.

Beberapa hari sebelum ni, saya telah singgah di sebuah kedai kek, menikmati beberapa jenis kek (ops! banyak nye kek yang saya makan) ...ok, dengan beberapa tujuan. Sempat saya tanya, ada kek aiskrim tak... waiter tu jawab..akak, kat sini takde. kat Baskin robins adalah. ok..saya balas, dalam hati, tak bestnya kedai ni. kek aiskrim pun takde. hehehe.

Senang sahaja nak buat kek aiskrim ni... mula -mula buat Kek sponge. Mudahnya kek sponge coklat. Beli sahaja tepung campuran sponge di kedai menjual bahan-bahan kek dan biskut. Kalau di Bangi ada tiga kedai, Semuanya di Seksyen 9 : Bake With Yen (sebelah restoran Mohd Chan Abdullah) , Yummie (sebelah Kedai Al-Ikhsan) dan Vanilla Pastry...sederet dengan Yummie.



Bancuh kek ikut aturan yang diberikan dan bakar. Selepas bakar, sejukkan dan potong kek kepada 2 lapis atau lebih. Sapukan setiap lapisan dengan Aiskrim Vanilla. Lagi tebal aiskrim nya lagi sedap. Saya hanya buat dua lapisan sahaja...tengah-tengah kek saya letak aiskrim tu. Kemudian bekukan kek selama 3 jam. Selepas tu barulah dihiaskan mengikut kegemaran anda. Senang kan? hehehe Banyak cara mudah nak buat kek ni... boleh tengok di you tube. macam-macam style ada.

emmmmm...sedapnya kek aiskrim. kenyang pun kenyang. senang pun senang.

1 comment:

Tautan Hati NabilaHasyim said...

Ohhh, macam ni kek aiskrim.

Kak Nabilah baru nak buat aiskrim.
Nanti buat kek la.
Pas2 besday enSuami minggu depan, jadi kek aiskrim.

hehehe.

TQ, dah dpt idea yg special.