Skip to main content

jaga-jaga dengan biskut tu..aku rasa mesti yang bagi biskut tu dah jampi-jampi.


Bukan senang sebenarnya nak menjual biskut di luar musim perayaan. Seperti yang berlaku baru-baru ni di Kompleks PKNS Bandar Baru Bangi. Zaisara berkesempatan membuka booth di situ selama 10 hari. Bila orang ramai tengok sahaja biskut zaisara, komen mereka, eh, raya lambat lagi. Kami hanya senyum sahaja. Adik saya pun berkempen, tak perlu tunggu raya nak makan biskut raya. Pernah satu kali, giliran saya menjaga booth. Sedang leka memerhati orang,
lalu seorang anak perempuan...umurnya lebih kurang 7 tahun. Berpakaian sekolah. Tiba-tiba, si anak tu berkata,"Ya Allah, raya belum lagi, dah jual biskut raya. ish.ish." Tersengih saya mendengarnya, terus saya panggil si anak itu, "Adik, nak rasa biskut? takpe..raya lambat lagi. boleh rasa biskut dulu". Si anak tu terkejut bila saya menawarkan kepadanya untuk merasa biskut kami..rasa bukan sebarang rasa..kami bagi rasa sekeping-sekeping biskutnya, bukan seserpih -serpih. Tetapi adik tu dah termalu, terus berlalu. Sempat juga mengintai ke arah saya...mencari peluang merasa biskut.

Susah kan? Menjual biskut raya di luar musim perayaan. Visi kami,menjadikan biskut sebagai snek makanan. Mudahnya, bila-bila masa sahaja boleh mendapatkan dan menikmati biskut raya yang sedap. Lagipun, dodol juga boleh diperoleh luar musim perayaan. Tak perlu tunggu raya, jika teringin nak makan dodol, di rangkaian Petronas ada menjualnya.

Saya sering menghadiahkan biskut kepada teman-teman dan kenalan. Biskut ni buat sendiri tau. Kadang kala saya hadiahkan kek. Selalunya saya bagi biskut...sebab mudah dan tahan lama. Lagipun sedap. hehe.

Pernah satu kali, saya berikan kepada kenalan dan sahabat di salah sebuah negeri di Malaysia ini. Kerana jasa kenalan itu yang cukup besar bagi saya sepanjang pengajian saya, sering saya kirimkan biskut kepada sahabat saya seorang ini. Dan sahabat itu juga, saya bekalkan biskut buatnya kerana bantuan juga jasanya menjadi orang tengah malah menjadi pengajar saya untuk beberapa ketika. Mungkin kerana kekerapan saya memberikan biskut padanya...5 bulan sekali, asal bertemu bagi biskut,lebih kurang begitulah...kawan nya berpesan pada nya, " jaga-jaga dengan biskut tu..aku rasa mesti yang bagi biskut ni dah jampi-jampi". Hahahaha. Tergelak besar saya dibuatnya bila saya tahu. Manakan tidak, sahabat saya ini lelaki, bujang pulak tu. Tentu -tentu kawannya ingat begitu kerana kerapnya mendapat biskut dan sedap pulak tu. Saya ceritakan pada mak. Mak pandang je saya...kemudian gelak. kata mak, "Yang bercakap tu suka biskut tu..tapi malu nak mengaku. Takut tergoda lebih kena beli, maka bila dia cakap macam tu, kawan awak tu takutlah...mesti dia bagi semua biskut tu kat member tu . Seronoklah orang tu"

Ada benarnya di situ. Apapun, biskut kami TIADA jampi-jampi. Kami ikhlas dalam membuat biskut-biskut tu. Pada kami, janji pelanggan bahagia menikmati nya, kami juga bahagia. Semoga anda terus bahagia, dan saya juga bahagia. =)



Comments

chAq said…
habislah...
saya dah kena jampi-jampi seroja
Sarah Azizul said…
hahaha.seroja yang menjampi..bukan kami. wakakaka

bukan jampi tu wana..tu keberkatan namanya. hehe
Faizal Eshak said…
biskutnye sedap sgt..saya pun terliur..hehe :P

Popular posts from this blog

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Bubur Lambuk

Entri kali ini saya coretkan atas permintaan beberapa orang sahabat. Rasa baru je update blog sebelum ni..tapi takde masalah pun. Perkongsian adalah satu mahabbah.

Resepi bubur lambuk ni, mula-mula mohon maaf lah ye..anda perlu membuat kira-kira sendiri. Sebab saya tak bagi nisbah atau jumlah tertentu yang jelas. Pertama, kerana membuat bubur lambuk setahun sekali..kadangkala dua kali setahun. Kedua, setiap kali membuatnya memang masak untuk jumlah yang banyak. Jadi banyak guna nisbah untuk memasak bubur lambuk ni.

fuh! macam payah je..tapi jangan risau, rasanya SIOK sekali. =)

Resepi bubur lambuk

1 beras : 8 air
5 kg beras : 1 kg santan : 1 kg daging : 20 biji bawang besar
rempah sup + rempah kurma = 250 g
Stok ayam
garam
lada hitam ( jika minat)
bawang goreng
daun sup

Cara-caranya : masak beras dengan air dulu. Masak sehingga nasi menjadi hancur. jika menggunakan daging lembu sebagai rencah, masakkan daging lembu sekali bersama beras. Setelah nasi menjadi hancur, barulah masukkan santan, bawa…