Monday, March 5, 2012

Nak buat kek apa?

Assalamualaikum,

Sedang selak-selak buku resepi. Nak buat kek untuk hari istimewa. Kena buat sekurang-kurangnya tiga kek. Satu kek bagi kat pihak sebelah sana dan dua lagi untuk dihidangkan pada malam itu. (bercerita macam lah orang tau malam apa, pihak mana. Nanti cerita lebih lanjut ya). Memikirkan kek apa yang istimewa...sedang mengidam nak buat Blueberry Cheesecake. Ahha! bukan mengidam makan..tapi mengidam nak buat. Buat masa ini, sumber blueberry itu sangat mudah nak dapat. Teringin juga nak buat Manggo Cheesecake. Aiyooo. Macam mana ini? yang tentunya..nak buat cheesecake belaka.

Blueberry cheesecake
Sumber gambar & resepi : http://www.tasteofhome.com/Recipes/Blueberry-Cheesecake-Dessert

Kek Aiskrim tak mahu...hari itu baru sahaja menikmatinya. Tidak puas. Bila kita rasa tidak puas, nak bagi orang pun hati tak senang. Hmmm...kek Coklat? Bukan tak nak buat kek coklat, tapi nak membuatnya pun tak seronok. hohoho. (adakah kerana terlalu kerap membuat kek coklat? )...Kek coklat boleh dipertimbangkan...tapi nak cari resepi baru.


Ice Cream Cake
Sumber gambar & resepi : http://www.realsimple.com/food-recipes/browse-all-recipes/easy-ice-cream-cake-10000001817861/index.html

Kek Kedai? ahha...tak boleh! Mak mesti tak bagi. Lagipun..tidak seronok pula, hidangkan kek yang bukan air tangan sendiri. (ceh! nak menunjuk lah tu)..bukan.bukan nak menunjuk. Yang tentunya, kena marah dengan mak kalau beli kek untuk bagi kat orang..sebab segala kelengkapan semua ada dan yang tentunya, ELAKKAN PEMBAZIRAN. Ok, kek kedai tiada dalam senarai.

Hmm, kek apa lagi ya... ahha! Ting! Kek yang menggunakan sponge cake  macam Kek blueberry, Black forest, kek strawberry dan seangkatan dengannya. hmmm, tengoklah macam mana.

Black Forest Cake

Yang tentunya, nak buat kek kali ini, perlukan mood yang sangat selesa dan gembira. (pilih kek pun dah pening). Ok,marilah berfikir nak buat kek apa.

p.s : Kek oh kek. Datanglah ilham untuk riangkan hati.

No comments: