Skip to main content

Pengaruh Makanan dalam drama : TteokBokki

Assalamualaikum & Salam sejahtera,

Tteokbokki. credit pic : aeriskitchen 

Antara drama korea dan drama melayu, saya lebih gemar menonton drama korea. Hmmm, drama melayu menjadikan saya lebih beremosi tak berasas. Antara drama melayu dan drama cina, saya lebih suka menonton drama cina terutama drama sejarah dan kisah orang lama. Keunikkan sejarah, kesantunan pekerti dan kehalusan bicara masih lagi kukuh dan terserlah. 


Namun, suami saya berpesan, kurangkan memasukkan emosi ketika menonton drama-drama tu. Selalu sangat feeling lebih-lebih. ngeeee. Jadi, suami saya kerap membuka siaran dokumentari pelancongan, masakan , sejarah dan haiwan. 

Bagi saya, apa yang lebih memberi kesan ketika saya menonton sesebuah drama atau filem ialah kepercayaan pada Tuhan, kesantunan bahasa dan komunikasi dan kebudayaan makanan. Melihat suasana pengaruh kpop masa kini, permintaan makanan Korea semakin meningkat. Dari mana datangnya pengaruh makanan Korea ini? kita mungkin lihat kehadiran makanan dalam sesebuah drama adalah satu perkara yang kecil, tetapi apabila ia berulang berpuluh-puluh kali, disebut dan dinikmati berkali-kalai dalam beberapa episod, secara tidak langsung memberikan pengaruh yang cukup besar kepada para penontonnya terhadap kebudayaan makanan mereka. 

Hmm, drama malaysia kurang menyelitkan sisipan mengenai masakan Malaysia ... banyaknya sisipan gaduh sana gaduh sini, cinta sana cinta sini, rempit sana rempit sini, couple sana couple sini ... dan kalian lebih mengetahui. Ahha, jangan lupa, ibu mertua versus menantu, girlfriend lama versus girlfriend baru dan lain-lain. 

Sesungguhnya, saya cukup terpengaruh dengan kebudayaan makanan yang disisipkan di dalam drama Korea. Hmm, mungkin juga, kita kekurangan bloggers masakan/makanan Malaysia versi Bahasa Inggeris ( termasuk saya) kerana, seperti saya, selepas menonton beberapa drama korea, saya perasan ada beberapa makanan yang kerap mereka jadikan sebahagian jalan cerita. Selepas mengenal pasti nama masakan, saya pun mencarinya di laman sesewang dan Alhamdulillah, ramai bloggers mereka menulis resepi tersebut di dalam Bahasa Inggeris. ok, akui kesilapan diri, saya tidak berkongsi resepi dalam bahasa Inggeris, lepas tu nak komen-komen pula. ( misi selepas ini : Kemaskini resepi malaysia dalam Bahasa Inggeris)

Untuk kali ini, satu masakan Korea yang membuatkan saya kecur liur ..tapi belum lagi  pernah menikmatinya. Pandai betul para pelakon itu juga pengarahnya dan penulis skripnya serta editor menunjukkan masakan itu sangat sedap. Masakan ini bernama TteokBokki. Juga dikenali Fish Cake and Sticky Rice Cakes. Saya perasan, biasanya mereka panggil fish cake sahaja. 

Untuk resepinya, saya rujuk kepada link ini :    Spicy Tteokbokki . Selain Fish cake, rice cake juga antara bahan utama dalam masakan ini. Untuk Rice cake, saya rujuk kepada link ini,  Sticky Rice Cake .

Betapa hebatnya pengaruh sisipan kecil di dalam sesuatu drama, kadangkala, yang kecil-kecil itulah memberi  ingatan kuat kepada kita. Jom buat TteokBokki!

p.s : di Malaysia, seperti Yong Tau Fu ..bezanya Yong Tau Fu dicelur

Comments

Popular posts from this blog

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Bebola daging masak sos hitam. Yummy!

Hobi terbaru saya sekarang ialah menggunting resepi dari majalah. Hahahaha. Hobi tambahan. Oh ye, mug saya dari Vietnam yang ori punya sudah sampai...mug vietnam yang hari tu,kata pakcik saya bukan ori...diimport dari negara lain dan dijual di Vietnam. Senyum lebar saya macam ni (^______________^ )bila dapat mug. Hahaha...terima kasih..terima kasih buat yang sudi menghadiahkan kepada saya. Nak makan apa? cakap je..nanti saya masakkan. hehehe.


Bebola daging sos hitam

Berbalik kepada hobi terbaru saya, sebelum resepi-resepi tu digunting, saya belek dulu dan kaji bahan-bahannya..boleh agak kesedapan dan keharumannya berdasarkan bahan yang digunakan. mmmm, aromanya...harum! Jadi, resepi yang digunting hanya resepi tertentu yang saya jumpa dari majalah-majalah yang kami beli. Tak banyak sangat pun majalah yang saya beli...sekarang baru mula koleksi mengumpul resepi dari majalah ni.

Hari ini, Isnin, 4 Julai...2011, saya masak bebola daging masak sos hitam. Rujukan utama saya berdasarkan salah …