Skip to main content

Muffin Nestum Choc Chip

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Gara-gara nestum dalam bekalan tak surut - surut, otak ligat berfikir bagaimana untuk menghabiskan dan menggunakan sebaiknya nestum ini. Kadangkala, perlukan sesuatu yang baru untuk memberikan kelainan dan variasi.


Dari kek kepada cup cake. Dari cup cake menjadi muffin. Yang tentunya, muffin yang siap dulu. Kek dan cup cake, boleh buat di masa lain. Muffin mudah dan mengenyangkan. Sedap? terpulang kepada yang menikmatinya. Bagi saya, muffin ini memang sedap ... malah ada unsur garing kerana nestum itu. Sesuai untuk sarapan juga bekalan alas perut. Sememangnya muffin adalah makanan yang cukup-cukup mengenyangkan berbanding yang lain.



Resepi asal yang saya peroleh ialah Muffin Coklat. Saya mengubah suai resepi tersebut agar sesuai dengan nestum dan rasa..kata mak, yang penting teknik nya. Tersilap teknik, akan menghasilkan Muffin yang bantat. Bantat itu ialah kek yang padat ...nak elak orang tahu kek kita terbantat, jangan sebut kek...katakan ianya bengkang. Hehehe.  Ok, berikut adalah resepi Muffin Nestum Choc Chip:





Bahan A :

2 Biji Telur
1/2 cawan  Gula Kastor
100 ml  Susu 
120 ml minyak jagun/canola/sayuran

Bahan B :

190 g Tepung Gandum*
1 sudu teh baking powder*
1/2 sudu teh baking soda*
1/4 sudu teh garam*
20 gram nestum
* Ayak bersama

Coklat cip secukupnya


1. Panaskan ketuhar/oven  pada 180 - 190 darjah celcius. 
2.Pukul  sebati Bahan A
3. Masukkan Bahan B ke dalam bahan A yang dipukul tadi. Gaul lembut menggunakan tangan. Cara menggaul menggunakan 5 jari terbuka mengaut adunan dan lepaskan. Seperti teknik breadcrumb. Berhenti gaul apabila rasa belum cukup sebati. Ianya hanya sekadar bahan sekata sahaja.  Bukan seperti menggaul adunan biskut untuk menjadi doh. 
4. Setelah rata, sudukan ke dalam paper cup yang telah disusun di dalam dulang pembakar dan taburkan coklat cip di atasnya. 
5. Bakar sehingga merekah muffin tersebut di bahagian atasnya dan menghasilkan puncak-puncak. Sekiranya  lebih gemar yang tidak berpacak dan membukit tinggi sahaja, bakar pada suhu 145 - 150 darjah celcius. 


Selamat menikmati Muffin Nestum Coklat Cip. =D 

Comments

Popular posts from this blog

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Bebola daging masak sos hitam. Yummy!

Hobi terbaru saya sekarang ialah menggunting resepi dari majalah. Hahahaha. Hobi tambahan. Oh ye, mug saya dari Vietnam yang ori punya sudah sampai...mug vietnam yang hari tu,kata pakcik saya bukan ori...diimport dari negara lain dan dijual di Vietnam. Senyum lebar saya macam ni (^______________^ )bila dapat mug. Hahaha...terima kasih..terima kasih buat yang sudi menghadiahkan kepada saya. Nak makan apa? cakap je..nanti saya masakkan. hehehe.


Bebola daging sos hitam

Berbalik kepada hobi terbaru saya, sebelum resepi-resepi tu digunting, saya belek dulu dan kaji bahan-bahannya..boleh agak kesedapan dan keharumannya berdasarkan bahan yang digunakan. mmmm, aromanya...harum! Jadi, resepi yang digunting hanya resepi tertentu yang saya jumpa dari majalah-majalah yang kami beli. Tak banyak sangat pun majalah yang saya beli...sekarang baru mula koleksi mengumpul resepi dari majalah ni.

Hari ini, Isnin, 4 Julai...2011, saya masak bebola daging masak sos hitam. Rujukan utama saya berdasarkan salah …