Thursday, October 24, 2013

Memori Tepung pelita gandum

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sewaktu bersekolah rendah, selalu temankan mak berniaga di pekan sehari Beranang. Kami jual kek dan roti , berkongsi gerai bersama sepupu abah, cik dah, orang kelantan. Cik dah pula menjual kuih kuih basah. Setiap minggu, Cik dah mesti menjual Tepung Pelita di dalam bekas plastik. Memori saya masih segar lagi mengingati rupa bentuk Tepung Pelita Cik Dah...juga rasanya. Tepung Pelita Cik dah manis...dan saya suka kalau boleh dikurangkan kemanisan itu. Tepung Pelita Cik Dah berair gula...mmm, cantik dan lembut.

Kerana memori itu, dengan semangatnya, saya telah membuat Tepung Pelita dengan merujuk resepi online. Tepung pelita yang dibuat versi tepung beras. Apabila mak pulang dari urusannya, dengan semangat saya mempelawa atau memaksa pun ya juga....hahahahaha ...agar mak rasa Tepung Pelita yang telah dibuat. Komen mak, ini tepung pelita beras... Nanti buat Tepung Pelita Gandum pula...lagi lembut. Sememangnya minat mak dan saya sama...meminati makanan yang bersifat lembut. Cadangan mak membuat saya bertambah teruja untuk membuat Tepung Pelita Gandum.

Setelah bacaan demi bacaan dibuat, saya sembang dengan mak ... Kebanyakkan resepi Tepung Pelita Gandum perlu dikukus. Kata mak, kukus supaya kuihnya kental...tidak lembik dan goyah. Tapi mak, anakmu ini, yang lembik lembik itulah yang disuka. Biasanya, Tepung Pelita Beras boleh dibuat tidak dikukus. Masak atas api dan kacau sampai pekat. Kemudian tuang dalam bekas dan sejukkan. Tetapi tidak Tepung Pelita Gandum, hampir semua bacaan yang telah dibuat menerangkan Tepung Pelita Gandum perlu dikukus. Malah, kalau masak atas api, memang comot banyak..dan tak keras/teguh seperti biasa. 

yang saya buat..saya akui memang comot. >_<

Bab kukus mengukus ni, kena ada mood. Sekarang mood tak mahu kukus, bagaimana nak buat Tepung Pelita Gandum macam ni? Setelah berbincang dengan mak, maka, beraksilah saya di dapur.

Dengan merujuk Home Kreation-Kitchen Corner , saya mengubah suai resepi tersebut untuk tidak dikukus. Berikut resepi yang telah saya ubah suai :

Lapisan Bawah Hijau 

2 Cawan Santan
2 Cawan Air 
1 Cawan Tepung Gandum
2 Sudu besar Gula
1 tsp pandan paste

- kisarkan semua bahan dan tapis. 

Lapisan Atas Putih

2 Cawan Santan
2 Cawan Air 
1 Cawan Tepung Gandum
 1/2 sudu teh Garam
1 tsp pandan paste

- kisarkan semua bahan dan tapis.

Cara-cara : 

1. Siapkan bekas hidangan. Taburkan gula di dalam bekas tersebut. (saya tabur gula dalam 1 sudu besar dalam bekas hidangan).
2. Masakkan bahan -bahan kisar untuk lapisan hijau..kacau sentiasa di atas api yang sederhana sehingga pekat. Tutup api dan sendukkan ke dalam bekas hidangan yang telah berisi gula. 
3. Bersihkan periuk yang digunakan tadi. Masakkan pula bahan - bahan kisar untuk lapisan putih ...kacau sentiasa di atas api sederhana sehingga pekat. Tutup api dan sendukkan ke atas lapisan hijau tadi. 
4. Sejukkan dan sudah boleh dinikmati bersama teh atau kopi. Saya lebih suka disejukkan dalam peti ais sebelum dinikmati bersama air panas. 

Selamat mencuba. Maaf atas kekurangan ... masih belajar membuat kuih melayu...sebab sangat suka! sekiranya ada cadangan dan perkongsian, boleh dikongsikan bersama saya. terima kasih didahulukan. 



No comments: