Sunday, October 20, 2013

Zakat ... risaunya bila terlepas pandang

Assalamulaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah, AKHIRNYA! dapat juga ruang untuk mengemaskini blog ini. Moga - moga tidaklah tenggelam timbul seperti sebelum ni. hihihi

Hampir sebulan juga buku Diari Seorang Amil : Zakat Pengubah Diri telah dibeli..cuma belum sempat nak baca lagi..alhamdulillah, dua hari hujung minggu lepas, berjaya menghabiskan diari tersebut. Pelbagai perasaan bergolak sepanjang membaca buku tersebut ..antaranya semangat mahu sertai tim dakwah zakat tiba tiba melonjak tinggi. Dan berbagai-bagai lagi perasaan yang hadir malah yang menyentap hati juga ada. 

Selepas membaca pengalaman penulis tersebut, apa yang dapat menyedarkan saya ialah teguran ustaz (penulis) melalui pengalamannya berhadapan dan pertemuan dengan pelbagai peringkat masyarakat sama ada mereka yang harus mengeluarkan zakat juga asnaf zakat. Selepas baca , terus tanya suami saya mengenai zakat pendapatan. Malah saya berhasrat untuk bertanya tentang kedudukan saya yang memperoleh pendapatan sebagai pengutip sewa rumah. Walaupun rasanya dengan pendapatan yang ada tu, memang tak layak bayar zakat pendapatan, tetapi kepastian perlu diperolehi...tidak mahu sebenarnya harus bayar tapi buat -buat tak bayar. (membayar zakat itu rukun islam) 

Yang tentunya,  belajar mengenai zakat kadangkala tidak menyedarkan kita tentang tanggungjawab dalam membayar zakat ...tetapi membaca pengalaman seseorang, Allah swt memberi petunjuk kepada kita dalam menjadi muslim yang baik dan mengingatkan kita tanggungjawab sebagai seorang muslim.

-Walaupun segala hutang kita sudah langsai, semak hutang zakat pula dan zakat tidak hanya terhad kepada zakat fitrah sahaja.-

inilah buku yang dibaca

No comments: