Skip to main content

Ikan Sembilang/ Keli Goreng Berlado

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Dalam kebanyakan masakan ikan keli, kami adik beradik sangat suka Keli Goreng Berlado. Setiap kali nenek buat kenduri, Keli Goreng Berlado antara lauk utama kenduri. Selain itu, di kampung abah yang terletak di Lenggeng, Negeri Sembilan, ada sebuah kedai kopi yang menyajikan pelbagai jenis nasi lemak yang berasaskan lauk ikan keli/sembilang dan yang paling digemari, Keli Goreng Berlado! . Ada juga masakan lain seperti Keli Masak Gulai atau dikenali juga Keli Masak Lemak Cili Api, Tempoyak Keli dan lain lain lagi. 

Kali ini, saya kongsikan resepi Keli Goreng Berlado yang sangat digemari. Senang dan Ringkas. Bahan -bahan nya seperti berikut :

Ikan Keli  ( 4 ekor saiz sederhana) 
Cili Boh   (3 senduk)
Bawang besar - ( 1 1/2 biji)  dikisar bersama bawang putih . 
Bawang  putih - (2 ulas )
Garam
Gula
Air asam Jawa (pekat) - sekiranya cair, sambal nya perlu digoreng lama supaya kering. 
* Cili boh dilebihkan dari bawang

Cara - caranya : 

1. Ikan keli yang telah dibersihkan digaramkan dan dikunyitkan sebelum digoreng di dalam minyak panas. Untuk menghasilkan ikan keli yang digoreng rangup, goreng dengan api yang sederhana dan angkat apabila bunyi minyak hampir senyap. 

2, Tumiskan cili boh dan bawang yang telah dikisar sehingga garing. 

3. Masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula. 

4. Untuk memaniskan lagi rasa sambal tersebut, masukkan bawang besar yang telah dihiris. Selain rasa, rupanya juga menarik.

5. Setelah masak dan agak kering, masukkan ikan keli yang telah digoreng dan gaul rata. Sedia untuk dihidangkan. 

* selalunya ikan keli tersebut kami potong kepada 3 /4 bahagian supaya lebih garing lagi apabila digoreng. 
* Ikan keli apabila digoreng, biasanya menyebabkan minyak meletup. Selalunya, ikan keli itu dikeringkan dengan tisu atau kain yang bersih sebelum diperasakan.
* Sifat sambal ini, kering. 




Comments

Popular posts from this blog

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Bubur Lambuk

Entri kali ini saya coretkan atas permintaan beberapa orang sahabat. Rasa baru je update blog sebelum ni..tapi takde masalah pun. Perkongsian adalah satu mahabbah.

Resepi bubur lambuk ni, mula-mula mohon maaf lah ye..anda perlu membuat kira-kira sendiri. Sebab saya tak bagi nisbah atau jumlah tertentu yang jelas. Pertama, kerana membuat bubur lambuk setahun sekali..kadangkala dua kali setahun. Kedua, setiap kali membuatnya memang masak untuk jumlah yang banyak. Jadi banyak guna nisbah untuk memasak bubur lambuk ni.

fuh! macam payah je..tapi jangan risau, rasanya SIOK sekali. =)

Resepi bubur lambuk

1 beras : 8 air
5 kg beras : 1 kg santan : 1 kg daging : 20 biji bawang besar
rempah sup + rempah kurma = 250 g
Stok ayam
garam
lada hitam ( jika minat)
bawang goreng
daun sup

Cara-caranya : masak beras dengan air dulu. Masak sehingga nasi menjadi hancur. jika menggunakan daging lembu sebagai rencah, masakkan daging lembu sekali bersama beras. Setelah nasi menjadi hancur, barulah masukkan santan, bawa…