Skip to main content

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Ikan Masak Percik Pudina

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Adik aku tanya, kenapa mesti warna kuning masakan orang pantang ni? Tak kuning pun pucat...tak ada ke warna lain? Merah ke hijau ke? Lepas tu ...sikit sikit masak Black Pepper.

Kehkehkeh. Nama pun pantang! Nak bagi sedap mata memandang dan sedap lidah merasa, mestilah masukkan kunyit. Nak warna merah kerana cili atau hijau kerana cili api...bukan tak nak, NAK! Tapi ... pantangkan....terima aja lah. 

Ngomel ngomel adik aku ni, licin juga aku tengok dia makan. 

Selepas masak Nasi Goreng Ulam, langsung aku masak lauk tengah hari. Asalnya nak goreng ikan, minyak pula habis. Mak aku kata masaklah kukus ke rebus ke buatlah. Teringat ingat pula ada satu resepi buat sos pudina makan dengan daging bakar dalam satu buku ... Dan banyak pula daun pudina mak beli, maka aku pun buatlah Ikan Masak Percik Pudina. 

Masak Percik ni dah belajar dengan Mok Yah balik Ganu lepas...tapi yang kali ni, kita ubah sikit..rasa macam ubah banyak je...kehkehkeh. Takpa janji sedap dimakan! 


Ikan Masak Percik Pudina

( menggunakan Happy Call/ Pembakar serbaguna) 

11 ekor ikan Selar Kecil
1 labu Bawang Putih
1 inci Kunyit
1 tin susu cair
1/2 cawan air
Serbuk lada hitam
Daun pudina
Stok ayam (serbuk) 
Garam 
Marjerin/minyak masak

Tumbuk bawang putih bersama kunyit. Panaskan marjerin/minyak masak. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi bersama lada hitam sehingga naik bau. Masukkan susu cair dan air. Setelah didih, perasakan dengan garam dan stok ayam. Tutup api, letak tepi. 

Susun ikan di dalam. Happy Call atau pemanggang. Taburkan sedikit garam dan lada hitam. Taburkan juga Daun Pudina yang telah dihiris. Tuangkan kuah percik yang telah dimasak tadi ke atas ikan. Masak dengan api perlahan sehingga ikan masak. Siap! Jemput makan! 

Comments

Popular posts from this blog

Rendang Ayam Terengganu

Assalamualaikum & salam sejahtera, 
Lagi dua minggu nak ke penghujung Ramadhan...perasaan rindu pada Ramadhan yang belum pergi ni sudah mula membuak buak. Wajib manfaatkan Ramadhan sepenuhnya agar rindu itu tidak sia sia. 
En suami telefon ayah mertua, memaklumkan rancangan raya kami tahun ni. "kami malam raya di rumah ayah. Ayam nanti saya bawak balik. Rendang biar Sarah yang masak. " .... Balas ayah, "Ayah nak makan rendang mak. Rempah semua cukup." 
Sayu rasa hati. Tahun ini tahun pertama  beraya tanpa ibu mertua. Al Fatihah buat mak. Bila en Suami memaklumkan tentang rendang itu, saya terus mencari resepi rendang terengganu. Mesti usahakan rendang terengganu. Tahun lepas, sewaktu raya haji,saya masak cara saya. Rendang Minang. Komen ayah, dah lama ayah tak makan rendang minang. Ayah orang Melaka. Masakannya pun ala minang. Apabila ayah menyatakan hasratnya mahu makan rendang mak, fahamlah saya...ayah rindukan mak. 
Setelah mencari cari resepi, akhirnya saya ber…

Resepi pantang @ pantang ada resepi! : Spaghetti lada hitam bersamakiub ayam

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Alhamdulillah...dah hampir ke penghujung waktu berpantang. Tapi takda lah pula rasa kebebasan menelan/ makan apa saja bila tamat berpantang memikirkan Insyirah ( baby comel) kembung bila aku "silap" makan. 
Sepanjang berpantang, sudah dikenal pasti bahan makanan yang berangin yang boleh menyebabkan Insyirah kembung lepas menyusu. Lain orang lain badannya, tak semua kita sama. Yang ketara angin macam pulut tu memang aku tak makanlah. Terseksa wooo anak kembung ... Dia tentu lah tapi aku tak cukup tidur jadinya..dan tak boleh buat kerja. 
Antara yang telah dikenal pasti oleh aku sebagai bahan yang perlu berjaga jaga ialah Bawang Besar,  Lada/Cili dan Santan. Tiga ni pula fevret aku ..aduhai. Tapi bila dah habis berpantang nanti, sikit sikit aku makan, latih perut anak aku untuk terima tiga fevret aku ni. Mak aku ajar makan sikit sikit. 


Masa berpantang, pening gak kepala ...asyik makan nasi je. Nak juga makan spaghetti ke macaroni ke ...a…

Bebola daging masak sos hitam. Yummy!

Hobi terbaru saya sekarang ialah menggunting resepi dari majalah. Hahahaha. Hobi tambahan. Oh ye, mug saya dari Vietnam yang ori punya sudah sampai...mug vietnam yang hari tu,kata pakcik saya bukan ori...diimport dari negara lain dan dijual di Vietnam. Senyum lebar saya macam ni (^______________^ )bila dapat mug. Hahaha...terima kasih..terima kasih buat yang sudi menghadiahkan kepada saya. Nak makan apa? cakap je..nanti saya masakkan. hehehe.


Bebola daging sos hitam

Berbalik kepada hobi terbaru saya, sebelum resepi-resepi tu digunting, saya belek dulu dan kaji bahan-bahannya..boleh agak kesedapan dan keharumannya berdasarkan bahan yang digunakan. mmmm, aromanya...harum! Jadi, resepi yang digunting hanya resepi tertentu yang saya jumpa dari majalah-majalah yang kami beli. Tak banyak sangat pun majalah yang saya beli...sekarang baru mula koleksi mengumpul resepi dari majalah ni.

Hari ini, Isnin, 4 Julai...2011, saya masak bebola daging masak sos hitam. Rujukan utama saya berdasarkan salah …