Wednesday, March 25, 2015

Nasi Himpit dan Rendang Ayam Pucuk Ubi

Asslamualaikum dan salam sejahtera. 

Gigih masak rendang malam tadi. Rendang yang sudah lama diidamkan. Rendang minang ....Rendang Ayam Pucuk Ubi. Ni bukan cerita kenduri ke majlis doa selamat ke apa ke. Bukan bukan. Ini cerita rindu. Rindu dengan masakan yang dinikmati dari kecil. Rindu menikmati haruman masakan yang menjadi memori dan kenangan. 

Yang tentu, aku takut, takut terlupa bagaimana nak memasak makanan kegemaran ku seperti masakan emak. Kadang kala, demi meraikan orang lain, kegemaran kita semakin lama semakin dilupakan. Memang rasa kurang seronok apabila menikmati makanan kegemaran seorang diri...dek kerana itu, kita sanggup bersusah payah memasak makanan kegemaran orang lain agar keseronokkan dikongsi bersama. Tetapi, hati seperti berlubang....lubang yang hanya dapat ditutup dengan kegemaran dan kenangan kita andai dapat diulang. 

Maka, malam tadi, dengan semangat waja, aku merendang dengan jayanya. Dulu, Sebelum kahwin punya cerita, kalau takde nasi impit segera, tidaklah beria sangat untuk memasak lauk yang sesuai dengannya. Selepas kahwin, suami aku ini, sangat pandai memujuk aku malah bukan sahaja memujuk, diajak membuat bersama sesuatu yang dia tahu aku takkan buat kerana malas. Hahaha. Nak cerita. nasi himpit ni aku buat SENDIRI. ahahaha. Tahniah sarah. Memang sangat rajin. Rezeki Allah bagi suami yang rajin. =D


Mari aku kongsikan resepi Rendang Minang Ayam bersama Pucuk Ubi. 
seperti biasa...Sukatannya adalah agak agak. 

Ayam 1/2 ekor potong 7/8
Pati santan 1/2 kg
Bawang besar 3 biji (kisar)
Halia besar ibu jari (kisar)
Cili api 15 tangkai (kisar)
Cili Boh 1 sudu (nak bagi warna ...lebih cili boh, lebih merah warna rendang)
Serai 5 batang (ketuk)
Lengkuas  seketul besar ( hiris tebal, ketuk!)
Pucuk Ubi 
Kerisik
Asam Keping
Garam

Cara- caranya :

1. Panaskan kuali sederhana besar. Masukkan semua bahan diatas kecuali kerisik, asam keping dan garam. 
Masak dengan api kecil. 
2. sekali sekala kacau agar bahan dapat bergaul rata.
3. apabila ayam sudah masak, kacau lebih kerap untuk mengelakkan hangit. 
4. Nak rendang lebih cepat masak (hahaha), apabila ayam dah masak, besarkan sedikit api, dan kacau dengan lebih kerap. 
5. Masukkan asam keping dan kerisik. Didihkan sebentar sehingga pecah minyak. Teruskan mengacau.
6. Setelah mencapai rupa dan rasa rendang yang diinginkan, tutup api. Masukkan garam mengikut citarasa anda. Gaul sekata. Siap untuk dihidangkan. 

*rendang ini tidak perlu ditumis
*serai dan lengkuas boleh dikeluarkan selepas ayam masak sekiranya tidak mahu rasa serai yang terlalu pekat/banyak.
*lebih sedap sekiranya menggunakan Ayam Kampung. 

No comments: