Monday, February 29, 2016

Tips Masak Sambal Tumis




Sambal Nasi Lemak

  • Banyakkan bawang berbanding cili boh/kisar.
  • Saya hanya guna bawang besar sahaja. TIADA bawang putih. (sekali sekala ubah selera baru tambah bawang putih)
  • Masukkan gula selepas bawang dan cili pecah minyak. 
  • Garam dimasukkan selepas sambal siap. 
  • Untuk lebih lemak, kisarkan ikan bilis bersama bawang yang hendak ditumis. 
  • Masak dengan api sederhana setelah gula dan air asam dimasukkan. MAsak sehingga kepekatan yang diminati.
Sambal Tumis Udang/Ketam
  • Kurangkan bawang dari cili kisar. 
  • Rebus kepala dan kulit udang sehingga air menjadi separuh. 
  • Gunakan asam keping sekiranya memasukkan air rebusan udang.
Sambal Tumis Kerang
  • Masak sambal sehingga kering sebelum memasukkan kerang.
Sekali Sekala ...
  • Tumiskan tomato kisar bersama bawang dan cili

No comments: